понедељак, 14 октобар 2019 13:47

Pan-Balkan Alliance of Natural Products and Drug Discovery Association (PANDA)

После потписивања Меморандума о узајамној сарадњи између научних Института и Факултета Кине и Србије, у Београду 11. априла 2019. године у оквиру "The 2nd Balkans - China Mini - Symposium on Natural Products and Drug Discovery", покренута је иницијатива да се формира нова асоцијација која ће укључити све балканске земље.

На основу овог споразума, као и иницијативе Шангајског Института Materia Medica (SIMM), Кинеска Академија наука и Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић"- Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду (ИБИСС) 26. септембра 2019. године, у Шангају, НР Кина потписан је споразум између 10 балканских земаља (Република Словенија, Република Хрватска, Босна и Херцеговина, Мађарска, Република Србија, Бугарска, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија, Грчка ) и НР Кине и основана је асоцијациј - Pan-Balkan Alliance of Natural Products and Drug Discovery Association (PANDA). Циљ ове асоцијације је да промовише заједнички развој и откривање нових лекова заснованих на природним ресурсима балканских земљама и Кине.

На Четвртој конференцији НР Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе о сарадњи у области иновација, одржаној 8. октобра 2019. године у Београду, верификовано је формирање PANDA асоцијације потписивањем споразума од стране директора Шангајског Института Materia Medica (SIMM) Shenrong Tian и директора Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" - Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду (ИБИСС) др Мирјане Михаиловић. Институти SIMM i ИБИСС су постали центри ове организације

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent