уторак, 27 септембар 2016 13:58

"Истражи, прикажи, знање покажи" 30. септембра од 17 до 22 часа

Још само два дана остало је до почетка 7. Ноћи истраживача у Србији, бесплатне манифестације која има за циљ да кроз популарну науку и забаву, представи истраживаче, приближи их младима и још једном покаже како они свакодневно мењају свет на боље.

Последњег петка у септембру, од 17 до 22 часа под слоганом Истражи, прикажи, знање потражи”, главна тема београдске Ноћи истраживача биће савремене миграције.

Београђани, али и сви они који се 30. септембра затекну у престоници, моћи ће да сазнају све о сеобама народа, миграцији и прстеновању птица, о страном пореклу речи које свакодневно користимо и утицају других народа на наш језик, о етномузикологији, старим инструментима и песмама. Као допуну миграцијама, ту су и четири ћошка (Ево, Локал, Вики и Евро), као четири стране света. Нешто смелији посетиоци моћи ће да одмере снаге са истраживачима у квизу опште културе.

Главна места интерактивног састајања 30. септембра јесу: Калемегдан Савско шеталиште и фонтана "Борба”, Музеј Вука и Доситеја, Француски институт и Baranoya caffe bar.

Код фонтане "Борба” и Савском шеталишту, на Калемегдану, сви заинтересовани имаће прилике да виде како паралисати бубашвабу или натерати бубамару да штити свог нападача, зашто је паук одједном одлучио да исплете другачију мрежу али и да сазнају колико смо далеко од летовања на Марсу, а не у Грчкој и селидбе у други град али на другој планети. Ко су све ти мали, пернати, неустрашиви путници који прате пролеће, које врсте селица летују на нашим просторима и зашто из неких облака пада киша, из неких снег, из неких град а из неких баш ништа? Шта се деси кад је гужва у саобраћају облака па се сударе, како то настају пахуље и јесу ли баш све различите? Како то миграције утичу на културу једног народа, који су све народи оставили траг у нашој изворној музици ал и зашто су Индијани Џонсу биле забавне баш археолошке мистерије?

Љубитељима друштвених игара препоручујемо да 30. септембра посете Музеј Вука и Доситеја и пођу у забавну и едукативну шетњу путем римских војника кроз Србију. Целим путем ће се наоружавати знањем а победник ће бити онај ко сакупи највише знања. Музеју Вука и Доситеја биће и место разрешавања језичких недоумица где ће сви заинтересовани на примеру моћи да сазнају шта значи изрека да је језик жива ствар”.

Научна забава не би била потпуна да не постоји и мало здравог такмичарског духа. Стога, сви они који уживају да покажу своје знање, ове вечери треба да дођу у Baranoya caffe bar (Николе Спасића број 3) и опробају се у такмичењу против екипе научника. Оне најбоље чекају и награде!

Млади који желе да се опробају у улози научника и имају велику жељу да уђу у праву лабораторију имају прилику да се, до 15. децембра, пријаве на конкурс Ноћи истраживача под називом Научни инкубатор. Пет најбољих пројеката биће реализовани следеће године у Истраживачкој станици Петница. Уз стручно вођење искусних ментора, у одличној атмосфери и добро опремљеним лабораторијама, победници конкурса "Научни инкубатор” ће седам дана мућкати, пратити, гледати, мерити, размишљати, причати и упознавати и на крају у следећој Ноћи истраживача представи свој резултат.

Четири ћошка, ЕУ, ЕВО, Вики и Локални, попут четири стране света симболично ће означити необуздане миграције идеја, знања и европских вредности у свим правцима и смеровима.

Кроз ЕУ ћошак, у Француском институту, сви заинтересовани добиће прилику да прате научне и личне приче истраживача и сазнају како је могуће уз помоћ Европске уније испунити научне снове. Истраживање различитих научних феномена - и у ЕУ и у Србији, уз помоћ различитих стипендија и европских пројеката, представиће наши успешни и млади истраживачи.

Ево ћошак, смештен код фонтане "Борба" на Калемегдану, кроз игру, разговоре и квиз упознаће посетиоце Ноћи истраживача са теоријом еволуције.

Локални ћошак, такође код Борбе на Калемегдану, води до истраживача различитих узрастаи њихових различитих путања које инспиришу генерације младих, осветљавају локалне проблеме и подсећају на важност науке у свакодневном животу.

У Вики ћошку, у Музеју Вука и Доситеја, сви заинтересовани сазнаће како могу да постану чланови велике заједнице која свакодневно доприноси креирању слободног знања и сакупљању поузданих извора информација који су доступна целом свету.

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent