Где објавити рад?

Последња фаза истраживачког рада је објављивање резултата. Резултати се могу објавити у различитим форматима, а за истраживаче је то најчешће оригинални чланак у научном часопису. Истраживачи су данас преплављени огромним бројем научних часописа чији број непрестано расте. Пред истраживаче се зато поставља питање: како изабрати прави часопис за свој рад?

Истраживач мора да препозна у ком часопису ће његов рад имати највећи утицај који ће допринети даљем развоју његове каријере. Такође, данас је добро познато да се у мору научних часописа налази велики број "предаторских" часописа чије су жртве истраживачи и њихови резултати који код тог издавача остају заувек изгубљени. Зато је јако важно препознати овакве издаваче. До јануара 2017. велику помоћ нам је пружао Џефри Бил, библиотекар из Универзитета у Колараду, Денвер, који је проверавао сумњиве часописе и резултате својих истраживања објављивао на свом блогу где је наводио и листу сумњивих издавача и научних часописа. У јануару је ова листа нестала, а Џефри Бил је престао да води свој блог. Ипак, појавили су се неки сајтови чији уредници желе да остану анонимни и који су наствили да се одржавају листу коју је започео Бил, тако да ипак постоје места на интернету одакле се може добити још неки податак о часопису. Свакако истраживачи треба сами да изврше проверу, а за помоћ се увек могу обратити и свом библиотекару. Такође, ту су удружења и места на интернету која помажу истраживачима да реше своју дилему.

 

thinkchecksubmit.org/ је иницијатива покренута да истраживачима олакша проверу часописа у који планирају да објаве свој рад. Ову иницијативу подржава читав низ међународних организација и удружења који се залажу за етичко објављивање научних радова. Истраживачи ће овде наћи једноставан упитник који ће им помоћи у доношењу одлуке где објавити рад.

Think. Check. Submit. from Think. Check. Submit. on Vimeo.

 

Ту је још неколико линкова на којима се може проверити часопис, издавача или мејл са ког вам је евентуално стигао позив за уређивање специјалног броја, монографије или за објаву рада:

https://clinicallibrarian.wordpress.com/2017/01/23/bealls-list-of-predatory-publishers/

https://beallslist.weebly.com/

https://predatoryjournals.com/journals/#

http://www.scientificspam.net/

http://whois.domaintools.com/

http://www.whois.net/

Web of Science Journal Citation Report - овде можете проверити ИФ часописа

 

И, наравно, увек се можете обратити свом библиотекару за помоћ.

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent