#ТР31019 Развој и примена биотехнолошких поступака у добијању здравог садног материјала украсних биљака

Пројекат се односи на развој савремених биотехнолошких метода у производњи украсних биљака. Поред класичних истраживања која се односе на проучавање морфогенезе ин витро, радиће се трансформација Агробацтериум векторима у циљу добијања биљака са побољшаним особинама, а посебна пажња ће бити посвећена развоју метода криобиологије. Проучаваће се нутритивни, хормонални, светлосни и температурни фактори морфогенезе in vitro, у циљу ефикасније регенерације.

Овим истраживањима би се стандардизовали протоколи за микропропагацију код Chrysanthemum morifolium Ramat., Impatiens sp., Iris spp. и Viola spp., као и соматску ембриогенезу у култури Allium spp. и Iris spp. У производњи украсних биљака велики проблем представља појава различитих вирусних обољења. Из тих разлога, у овом пројекту посебна пажња ће бити посвећена примени метода криобиологије и генетичких трансформација у циљу добијања здравих биљака. Kако вирусне инфекције код биљака повећавају респирацију и оксидативни стрес, у оквиру овог пројекта радиће се на расветљавању механизма индуковане отпорности биљака на деловање фактора овог типа биотског стреса.

Поред метода посвећених упостављању ин витро култура, користиће се и биохемијске, цитолошке, имунолошке технике, као и технике молекуларне биологије. Развој метода за регенерацију, генетичку трансформацију, криопрезервацију, као и проучавање стреса и других физиолошких процеса допринеће усавршавању протокола за добијање здравог садног материјала украсних биљака.

Сарадници на пројекту:

др Ангелина Суботић, руководилац пројекта

др Слађана Јевремовић

др Ана Симоновић

др Данијела Миљковић

др Александар Цингел

др Милана Трифуновић

др Снежана Милошевић

др Марија Марковић

др Биљана Филиповић

Драгана Антонић

Милена Трајковић

Данијела Пауновић

Nabil Ghalawenji

Марија Ђурић

Спољни сарадници:

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent