Francuska - Kardioprotektivni efekti polifenola kroz bioinformatički genomski pristup i predkliničke studije

Bilateralni projekat „Pavle Savić” između Republike Srbije i Republike Francuske

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu (centar za funkcionalna istraživanja) i Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" (centar za citološka istraživanja) su u okviru programa saradnje „Pavle Savić” koji postoji između Republike Srbije i Republike Francuske u oblasti naučnih i tehničkih istraživanja uspešno prošli konkurs i time stekli mogućnost sprovođenja zajedničkog projekta tokom 2020. i 2021. godine sa svojim francuskim partnerom (Francuski nacionalni institut za istraživanja u nutriciji (Unit of Human Nutrition, French National Institute for Agricultural Research, Clermont-Ferrand/Theix)). Nosilac programa u Republici Srbiji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja a u Republici Francuskoj je to Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove (MEAE i Ministarstvo visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija (MESRI), a sprovodi ga agencija Kampus Franc (Campus France) uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.

Glavni cilj sadašnjeg projekta je da doprinese identifikaciji efekata polifenola biljnog porekla na zdravlje i rasvetljavanju mehanizama njihovog dejstva u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Primaran je bioinformatički pristup, korišćenjem naprednih bioinformatičkih studija genomskih podataka. Pored toga, priroda ćelijskih i molekularnih ciljeva polifenola, identifikovanih bioinformatičkim studijama, bila bi potvrđena i dodatno elaborirana na nivou srca, u in vivo i ex vivo studijama. Na ovaj način projekat bi trebalo da pruži nova saznanja o uticaju bioaktivnih supstanci na zdravlje, koja bi trebalo da omoguće razvoj i proizvodnju funkcionalne hrane koja može da spreči ili ograniči napredovanje kardiovaskularnih bolesti, ali i da formuliše preporuke za ishranu.

Inače, svrha celokupnog programa saradnje između dve zemlje je da olakša i razvija naučnu i tehničku razmenu na visokom nivou u obe zemlje sa posebnim naglaskom na uspostavljanju novih partnerstava. Osim toga, cilj ovog programa je da omogući aktivno učešće i mobilnost mladih istraživača, naročito doktoranata i post-doktoranata, objavljivanje zajedničkih publikacija i patenata, kao i razvoj već postojeće saradnje i uključivanje u programe finansirane od strane Evropske unije.

Nosilac Projekta iz R.Srbije: prof. dr Vladimir Jakovljević, Fakultet Medicinskih nauka, Univerzitet u Kragujevcu

Učesnici iz IBISS-a: dr Verica Milošević, dr Vladimir Ajdžanović

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent