sreda, 07 jun 2017 07:45

Kako najlakše doći do željenog članka

Problem pristupa naučnim člancima je dobro poznat našim istraživačima, ali i istraživačima nekih razvijenih zemalja. Od ove godine su npr. Nemačka, Peru i Tajvan raskinuli ugovore sa Elsevier-om što je nagnalo istraživače sa ovih prostora da pronalaze druge načine kako da dođu do željenog rada.

Mnogi istraživači koriste Sci-Hub iako se on nalazi u domenu Mračnog interenta (Dark Web), zboga čega je rok ovog proizvoda neizvestan. Jedno od rešenja ovog problema je Zeleni otvoreni pristup (Green Open Access), kada se radovi u finalnoj ili nekoj ranijoj verziji pohranjuju u institucionalne repozitorijume, kao što je naš RaDAR, i to često na zahtev onih koji finansiraju projekte. To znači da iako je neki rad zaključan za nas, vrlo često možemo doći do neke verzije tog rada a da toga nismo ni svesni. Kako ubrzati i olakšati ovaj postupak?

Postoji nekoliko opcija i njihov broj raste.

Ove godine je PubMed u svoju standardnu opciju LinkOut u kojoj se nalaze veze sa originalnim verzijama rada, uveo i opciju povezivanja sa nekom ranijom verzijom rada. Pristup ranijim verzijama rada se zasniva na saradnji sa institutskim bibliotekama.

U aprilu ove godine u rad je puštena ekstenzija za Chrome i Firefox pretraživače Unpaywall koju je razvio Impactstory. Ekstenzija se jednostavno instalira a funkcioniše tako što kada dođemo na neki članak, u ekranu se pojavi zelena ikonica otvorenog katanca kao link ka nekoj verziji tog rada koji je pohranjen u nekom repozitorijumu.

Još 2013. godine u opticaj je pušten OA Button, bookmarklet koji se postavlja na bookmark bar pretraživača. Kada naiđemo na zaključan članak, klikom na ovo dugme upućujemo zahtev za neku verziju ovog rada. Za upotrebu OA Button potrebna je registracija koja je besplatna.

Nedavno je puštena alfa verzija još jedne ekstenzije, Canary Haz. Ovo je ekstenzija za Chrome i Firefox za koju je takođe potrebna registracija koja je besplatna. Ova ekstenzija omogućava i pamćenje pristupnih parametara pa je prilikom logovanja potrebno uneti i afilijaciju, što je za nas Univerzitet u Beogradu.

Uspešnost pronalaženja radova ovih ekstezija nije ista, ali mogu biti od velike koristi i svakako pokazuju potrebu istraživača da se na legalan način zaobiđu visoke pretplate izdavača.

 

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent