#173056 Plastičnost mozga tokom starenja: uticaj dijetalne restrikcije i anestezije

Plastični potencijal mozga omogućava mozgu konstantno prilagođavanje zahtevima sredine. Kapacitet za plastične promene je naročito izražen u razviću, a kompromitovan u starosti. Cilj naših istraživanja je da se ispita potencijal mozga za plastične promene u različitim životnim dobima pod uticajem generalnog anestetika (Propofol) i razlicitih dijetarnih rezima. U okviru projekta istraživanja se odvijaju kroz dva potprojekta:

PP1. Dijetalna restrikcija (DR) je jedna od najuspešnijih sredinskih intervencija koja može da stimuliše neuralnu plastičnost, uspori proces starenja i odloži progresiju starosno-zavisnih neurodegenerativnih bolesti. Iako su mnogobrojni korisni efekti DR-a poznati, sam mehanizam dejstva je nedovoljno razjašnjen. U okviru potprojekta se ispituje efekat različitih dijetalnih paradigmi na: 1) motorne i kognitivne sposobnosti životinja; 2) ekspresiju markera sinaptičke plastičnosti tokom starenja i u modelu moždane povrede; 3) metabolizam holesterola u različitim starosnim grupama; 4) BDNF i glukokortikoidni signalni put tokom starenja; 5) aktivaciju glijskih ćelija i proces inflamacije pod uticajem moždane povrede i 6) proces preživljavanja i apoptoze nakon moždane povrede.

PP2. Propofol je opšti anestetik u širokoj kliničkoj primeni, ali su posledice njegove primene nedovoljno ispitane. Proučavanjem efekata datih doza propofola na definisanim starosnim grupama eksperimentalnih životinja pokušavamo da odgovorimo na sledeća pitanja: 1) u kojoj meri fenomen apoptoze zavisi od dužine anestezije i faze postnatalnog razvoja; 2) da li je proces neuralne inflamacije podstaknut i kojim signalnim putevima; 3) u kojoj meri tretman utiče na sinaptičku plastičnost i koliko su promene trajne; 4) kako tretman utiče na aktivnost dopaminskog signalnog puta, koji je važan u procesu integracije senzo-motornih funkcija; 5) kakve i koliko trajne bihejvioralne promene izaziva izlaganje anesteziji.

Saradnici na projektu:

dr Selma Kanazir, rukovodilac projekta

dr Vesna Pešić

dr Desanka Milanović

dr Milka Perović

dr Aleksandra Mladenović Đorđević

dr Sanja Ivković

dr Kosara Smiljanić

dr Nataša Lončarević Vasiljković

dr Mia Rakić

dr Željko Pavković

dr Srđan Sokanović

dr Smilja Todorović

Milena Jović

Irena Macura

Milica Prvulović

dr Vesna Tešić

Milan Aleksić (1. 12. 2017 - 31. 12. 2018)

dr Jelena Popić (do 1. 12. 2017)

Marjana Brkić (1. 6. 2014 - 25. 12. 2017)

Divna Lazić (6. 7. 2014 - 31. 5. 2017)

Vladimir Avramović (1. 12. 2014 - 31. 5. 2018)

Nikolina Babić

Spoljni saradnici:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

dr Olivera Nesic Talor

 

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent