среда, 11 мај 2022 09:57

Светски дан пчела

Поводом обележавања Светског дана пчела 20. маја, пројекат SERBHIWE организује серију догађаја који ће се одржати 20, 23. и 24. маја. у Библиотеци града Београда.

Од 2018. године, 20. мај се обележава као светски дан пчела са жељом да се скрене пажња на потребе и проблеме са којима се суочавају ови вредни инсекти. Пчеле представљају важну групу инсеката јер опрашују велики број цветница, међу којима су бројне биљке које човек користи у исхрани. Познато је и да пчеле својом активношћу одржавају и стабилност различитих екосистема и представљају неизоставну карику у комплексним односима који се успостављају у њима. Оно што се обично не зна је да пчеле нису само медоносне пчеле, већ ову групу чине многобројне врсте које нама можда нису занимљиве јер не праве мед, а које су за природу подједнако важне. У последње време пчеле се суочавају са великим проблемима, и многе су сада већ на ивици опстанка због чега је потребно да им се посвети посебна пажња.

Са каквим проблемима се оне свакодневно срећу? Каква је ситуација код нас у Србији? Да ли имамо довољно генетичких ресурса за будућност (наше) медоносне пчеле? Које су позитивне и негативне стране савремене пчеларске праксе у Србији? Ово су нека од питања чије одговоре је пројекат SERBHIWE тражио у последње две године по целој територији Србије.

Позив и програм ових догађања можете преузети овде.

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent