среда, 25 јануар 2023 12:34

Изложба "Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина"

У четвртак, 26. јануара 2023. у 13.00 у Галерији Природњачког музеја биће отворена изложба "Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина" чији су аутори Александра Савић, музејски саветник Природњачког музеја у Београду и др Снежана Јарић, научни саветник Одељења за екологију Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић".

На изложби ће бити представљен један од најпознатијих и најзначајнијих докумената српске средњовековне медицине "Хиландарски медицински кодекс", рукопис од изузетног значаја за културу и историју српске медицине, фармације и ботанике, сведочи о пракси лечења људи природним лековитим средствима у средњовековној Србији.

Pozivnica HilandarskiБиће изложено фототипско издање „Хиландарског медицинског кодекса", биљке из Фармаколошког списа из Кодекса у природном (као башта) или хербаризованом облику, ботаничке илустрације аутора Боре Милићевића, ликовног техничара Природњачког музеја, лекове животињског и минералог порекла. Изложени су примерци из збирки Природњачког музеја и Хемијског факултета у Београду, а куриозитет изложбе су изузетно ретки, сачувани средњовековни експонати из области медицине и хирургије са подручја Србије (хируршки нож, сврдло за вађење метака, пинцете, скалпели, маказе, наочаре лекара, бочице итд.), позајмица из Музеја Рас у Новом Пазару и ризнице средњовековних медицинских инструмената манастира Бања у Прибојској Бањи. Представљена је и трепанована лобања (медицински захват бушења кости лобање ради ослобађања од главобоља) из Народног музеја Кикинда.

Хиландарски медицински кодекс (ХМК; 15-16 век) је најзначајнији и најочуванији српски средњовековни рукопис у коме су сабрани списи европске медицинске науке од XII до XV века. Представља јединствену збирку сачуваних медицинских и фармаколошких рукописа и може се сматрати првом српском и првом словенском фармакопејом. Године 1952. академик Ђорђе Сп. Радојичић је открио рукопис у ризници српског манастира Хиландар на Светој Гори. Назвао га је према првој страници рукописа „Објашњење дијагнозе болести на основу пулса“ (Бесѣда от познанииа болѣсти по пипанииу жиъ). Кодекс садржи неколико врста списа: о интерној медицини, инфективним болестима, фармакологији, токсикологији, педијатрији, терапијским упутствима и хирургији.

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent