среда, 15 март 2023 10:27

Посета групи др Франческа Ферарија у Милану (STSM грант - COST акција CА18127)

Наша колегиница са Одељења за молекуларну биологију, др Ања Толић имала је прилику да посети групу за биоинформатику коју води др Франческо Ферари на IFOM ETS - AIRC Институту за молекуларну онкологију у Милану од 15. 1. до 28. 2. 2023. Посета је финансирана SТSМ грантом COSТ акције Међународног нуклеомског конзорцијума CА18127.

Секвенцирање нове генерације (NGS) данас има много различитих примена, од којих неке могу помоћи у одређивању епигенетичких обележја и отворених региона хроматина широм генома. Ове методе генеришу велику количину података који се морају анализирати рачунарским методама, због чега је неопходно да истраживачи имају одређени ниво знања у области програмирања и уопште дигиталне писмености. Један од циљева ове посете био је да омогући добитници гранта да научи неопходне вештине како би анализирала податке о профилу отворености хроматина из експеримента у којем је учествовала. Ово је део већег напора у истраживању дијабетеса са циљем да се спречи губитак инсулин-продукујућих бета ћелија панкреаса епигенетичким репрограмирањем друге врсте ћелија панкреаса. Наиме, алфа ћелије панкреаса су репрограмиране у ћелије које производе инсулин, CRISPR-базираним епигенетичким утишавањем кључног Arx гена, а промене у отвореном хроматину широм генома су процењене АТАC-sеq NGS методом, док су добијени подаци обрађени током посете.
Италијанске колеге су врло лепо дочекале и прихватиле нашу колегиницу, чинећи посету веома корисним и забавним искуством. Свакако се надамо продубљивању успостављене везе између две групе и радујемо се будућој сарадњи.

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent