петак, 21 мај 2021 14:11

Прихваћен предлог за оснивање Заједничке лабораторије "Један појас - један пут"

Предлог за оснивање Кинеско-српске заједничке лабораторије за природне производе и откриће нових лекова прихваћен је 20. маја 2021. године, што је од изузетног значаја за Србију и Балкански регион.

Лабораторију "Један појас - један пут" Шангајског Института Materia Medica (SIMM) и Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Института од националног значаја за Републику Србију (ИБИСС) предводиће представници Кине и Србије, проф. Yе Yаng (SIMM) и др Марина Соковић (ИБИСС).

Подршку формирању Лабораторије дали су Кабинет премијерке Србије Ане Брнабић, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки и Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, као и Институт за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић".

Концепт оснивања заједничке лабораторије обухвата обједињење истраживачких капацитета за развој области примене природних производа у различитим сферама, пре свега у проналажењу нових лекова и медицинских производа који су засновани на природним ресурсима, уз очување биолошке разноврсности и обезбеђење одрживог развоја. Поред оптималног коришћења научноистраживачких кадрова, радом Лабораторије обезбедиће се и унапређење истраживачке инфраструктуре. Формирање Кинеско – српске лабораторије је велики корак напред у јачању сарадње између Кине и Србије.

Формирање Лабораторије у складу је са већ постојећом дугогодишњом сарадњом Института за билошка истраживања „Синиша Станковић“ са Шангајским институтом Materia Medica, Кинеска академија наука. Ова сарадња нарочито је интензивирана након потписивања Меморандума о узајамној сарадњи између научних института и факултета Кине и Србије, у Београду 11. априла 2019. године, на основу чега је, на иницијативу SIMM-а и ИБИСС-а, формирана PANDA асоцијација (Pan-Balkan Alliance of Natural Products and Drug Discovery Associations). Cпоразум о оснивању потписан у Шангају током Међународног симпозијума науке и технологије "Belt and Road International Symposium of Science and Technology Innovation" 26. септембра 2019, а верификован у Београду 08. 10. 2019. Данас, чланови ове невладине, непрофитне, отворене и међународне алијасе чине представници из НР Кине и 13 земаља Пан-Балкана (Република Србија, Република Словенија, Република Хрватска, Босна и Херцеговина, Мађарска, Република Бугарска, Црна Гора, Република Северна Македонија, Република Албанија, Грчка, Португал, Турска, и Румунија). Након отварања PANDA секретаријата у Шангају 2019, ИБИСС је формирао PANDA секретаријат у Београду 2020. године. PANDA је, такође, постала једна од чланица ANSO-а (Асоцијација Националних Научних Организација) и једини је професионални савез који се фокусира на нова истраживања и развој лекова у оквиру ANSO савеза.

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent