utorak, 21 decembar 2021 09:52

Rezultati poziva IDEJE Fonda za nauku RS

U okviru programa IDEJE Fonda za nauku Republike Srbije odobreno je finansiranje 105 projekata među kojima i pet projekata čiji rukovodioci su istraživači Instituta za biološka istraživanja ”Siniša Stanković” – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univezritet u Beogradu.

U oblasti prirodnih nauka u okviru Programa IDEJE među 39 projekata kojima je odobreno finansiranje, nalaze se:

  1. Omics-guided disentangling of the iridoid diversity in the genus Nepeta L. for in planta metabolic engineering towards sustainable exploitation – NEPETOME, čiji rukovodilac je dr Danijela Mišić, saradnik Odeljenja za fiziologiju biljaka IBISS,
  2. Experimental evolution approach in developing insect pest control methods – ELEVATE, čiji rukovodilac je dr Uroš Savković, saradnik Odeljenja za evolucionu biologiju IBISS i
  3. Exploring New Avenues in Breast Cancer Research: Redox and Metabolic Reprogramming of Cancer and Associated Adipose Tissue – REFRAME, čiji rukovodilac je dr Bato Korać, saradnik Odeljenja za fiziologiju IBISS.

U oblasti (bio)medicinskih nauka u okviru Programa IDEJE među 19 projekata kojima je odobreno finansiranje, nalaze se:

  1. Modulation of gut ILC3 cells by a FFAR2 aginist for the treatment of autoimmune diseases – GUTtoAID, čiji rukovodilac je dr Đorđe Miljković, saradnik odeljenja za imunologiju IBISS i
  2. Functional diagnostics in non-small cell lung carcinoma – a new concept for the improvement of personalized therapy in Serbian patients – TargetedResponse, čiji rukovodilac je dr Milica Pešić, saradnik Odeljenja neurobiologija IBISS.

Institut učestvuje i na dva projekta čiji su nosioci Poljopivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu i Institut za fiziku – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univezritet u Beogradu i to sa dva tima sa Odeljenja za fiziologiju biljaka.

Na ovom pozivu Fonda za nauku konkurisalo je 9.096 istraživača iz 202 naučno-istraživačke organizacije sa 917 predloga projekata. Nakon prvog stepena evaluacije, u okviru kojeg su svaki predlog projekta ocenjivali nezavisni inostrani recenzenti prema kriterijumima izvrsnosti, uticaja i realizacije, u drugi stepen evaluacije je upućeno 223 predloga projekta.

Na konačnim rang listama projekata koji su odobreni za finansiranje nalazi se 105 projekata iz 98 naučno-istraživačkih organizacija: 56 fakulteta, 36 instituta, 3 inovaciona centra i 3 univerziteta.

Drugi stepen evaluacije predloga projekata vršio je Programski odbor za evaluaciju koji čine četiri ekspertska panela: panel za prirodne nauke, panel za tehničko-tehnološke nauke, panel za (bio)medicinske nauke i panel za društvene i humanističke nauke.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent