sreda, 11 maj 2022 09:30

Svetski dan pčela

Povodom obeležavanja Svetskog dana pčela 20. maja, projekat SERBHIWE organizuje seriju događaja koji će se održati 20, 23. i 24. maja. u Biblioteci grada Beograda.

Od 2018. godine, 20. maj se obeležava kao svetski dan pčela sa željom da se skrene pažnja na potrebe i probleme sa kojima se suočavaju ovi vredni insekti. Pčele predstavljaju važnu grupu insekata jer oprašuju veliki broj cvetnica, među kojima su brojne biljke koje čovek koristi u ishrani. Poznato je i da pčele svojom aktivnošću održavaju i stabilnost različitih ekosistema i predstavljaju neizostavnu kariku u kompleksnim odnosima koji se uspostavljaju u njima. Ono što se obično ne zna je da pčele nisu samo medonosne pčele, već ovu grupu čine mnogobrojne vrste koje nama možda nisu zanimljive jer ne prave med, a koje su za prirodu podjednako važne. U poslednje vreme pčele se suočavaju sa velikim problemima, i mnoge su sada već na ivici opstanka zbog čega je potrebno da im se posveti posebna pažnja.

Sa kakvim problemima se one svakodnevno sreću? Kakva je situacija kod nas u Srbiji? Da li imamo dovoljno genetičkih resursa za budućnost (naše) medonosne pčele? Koje su pozitivne i negativne strane savremene pčelarske prakse u Srbiji? Ovo su neka od pitanja čije odgovore je projekat SERBHIWE tražio u poslednje dve godine po celoj teritoriji Srbije.

Poziv i program ovih događanja možete preuzeti ovde.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent