петак, 09 фебруар 2024 10:04

Пројекат AquaμPlaS – „Микропластика у акватичним екосистемима Србије – мониторинг и правни оквири“

Предавач: др Маја Раковић, Одељење за хидроекологију и заштиту вода, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду

Време: среда, 21. фебруар 2024. у 13.00

Место: Библиотека ИБИСС

Пројекат AquaμPlaS – „Микропластика у акватичним екосистемима Србије – мониторинг и правни оквири“ добијен је у оквиру позива SAFE Nature and Climate 2022-2025 (The European Union represented by Delegation of European Union to the Republic of Serbia via WWF Adria (CRO)).

Носилац пројекта је Група за развој еколошке свести (ГРЕС), а пројекат ће се реализовати уз подршку сарадника Одељења за хидроекологију и заштиту вода, ИБИСС.

У Европи се годишња производња пластике мери десетинама милиона метричких тона (plasticseurope.org). Груба процена предвиђа да је 80% пластичног отпада у морским екосистемима пореклом са копна, а да су његови путеви транспорта - реке. Земље Европске Уније препознале су присуство микропластике (МП) као проблем, и решавање прекомерне емисије идентификовале као један од приоритета. У Републици Србији (РС) још увек не постоји регулатива која МП препознаје као проблем по животну средину и здравље људи и није установљен национални мониторинг.

Пројекат AquaμPlaS има за циљ да допринесе решавању овог проблема у РС.

Дефинисали смо циљеве који се односе на допринос умрежавању релевантних институција у РС у циљу размене података о МП, сагледавања реалног стања у погледу овог „новог“ еколошког проблема и мотивације доносиоца одлука да се припреме законски оквири. Подизање свести грађана о важности правилног управљања пластичним отпадом и опасностима које присуство МП у воденим токовима представља за живи свет и јавно здравље.

Пројекат се надограђује на резултате ИБИСС-а, добијене током Заједничког истраживања Дунава 3 и 4 (ЈДС3/ЈДС4) и научних публикација. На основу доступних података биће формиран национални центар за МП (microplastics.rs), а у складу са међународним стандардима планирана је и израда Приручника за мониторинг МП у акватичним екосистемима РС.

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent