Стрес изазван високим температурама (енг. heat stress - HS) сматра се једним од најважнијих фактора који ограничавају принос културних биљака. Као резултат глобалног загревања у наредних 30 година предвиђа се пад приноса кромпира од 10-26% за регион југоисточне Европе, укључујући Србију, који би се могао свести на 5-11% коришћењем HS-толерантних сорти. Истраживања у оквиру предложеног пројекта подразумевају развој и примену протеинских маркера који би омогућили ефикасан и брз одабир сорти кромпира према отпорности на HS. Наш пројекат у ту сврху предлаже коришћење протеина стреса повезаних са HS толеранцијом биљака и температурно-нестабилних протеина који условљавају осетљивост биљака према високим температурама. Резултати квантитативне анализе предложених протеинских маркера ће бити корелисани са морфометријским параметрима и параметрима приноса за сваки од испитиваних сорти коришћењем одабраних статистичких метода. Наша очекивања су да предложени пројект омогућити развој биотехнолошког поступка за скрининг већег броја генотипова према отпорности на HS и указати на HS толерантне сорте кромпира које би биле погодне за гајење у Србији у измењеним климатским условима.
Стрес изазван високим температурама (енг. heat stress - HS) сматра се једним од најважнијих фактора који ограничавају принос културних биљака. Као резултат глобалног загревања у наредних 30 година предвиђа се пад приноса кромпира од 10-26% за регион југоисточне Европе, укључујући Србију, који би се могао свести на 5-11% коришћењем HS-толерантних сорти. Истраживања у оквиру предложеног пројекта подразумевају развој и примену протеинских маркера који би омогућили ефикасан и брз одабир сорти кромпира према отпорности на HS. Наш пројекат у ту сврху предлаже коришћење протеина стреса повезаних са HS толеранцијом биљака и температурно-нестабилних протеина који условљавају осетљивост биљака према високим температурама. Резултати квантитативне анализе предложених протеинских маркера ће бити корелисани са морфометријским параметрима и параметрима приноса за сваки од испитиваних сорти коришћењем одабраних статистичких метода. Наша очекивања су да предложени пројект омогућити развој биотехнолошког поступка за скрининг већег броја генотипова према отпорности на HS и указати на HS толерантне сорте кромпира које би биле погодне за гајење у Србији у измењеним климатским условима.
ИБИСС користи аналитичке "колачиће" (енг. "cookies") за анализу коришћења сајта у циљу унапређења корисничког искуства, кликом на "Прихватам" дајете сагласност за коришћење колачића.