Глобални прехрамбени систем суочава се са кључним изазовима: обезбеђивање довољне количине висококвалитетних протеина, смањење утицаја на животну средину и управљање отпадом и нуспроизводима. Одређене врсте инсеката могу да искористе отпадне токове и валоризују недовољно употребљене индустријске нуспроизводе. Како је око 70% производних трошкова и 50% еколошког оптерећења повезано са производњом хране за инсекте, оптимизација овог елемента је кључна за развој индустрије инсеката.
Разумевање нутритивних и дијететских потреба инсеката смањује финансијске и еколошке трошкове, док повећава приносе. На тај начин се производи висококвалитетни протеин, смањује се утицај на животну средину, а отпад постаје вредан ресурс. Ипак, основно знање о нутритивној физиологији инсеката и даље је фрагментисано, упркос значајном порасту истраживања у последњих 15 година. Већина студија фокусирала се на мали број састојака, остављајући значајне празнине у разумевању.
Овај пројекат успоставља платформу за прикупљање и синтезу постојећег знања из академског и индустријског сектора и његово јавно дељење. Она приказује стање науке, идентификује празнине и подстиче нове пројекте унутар отворене мреже. Као мост између примењених и фундаменталних истраживања, унапређује колективно знање и ствара прилике за иновације и развој пословања.
Подаци о COST акцији
Број уговора - 040/24
Датум одобрења - 17. 05. 2024.
Датум почетка акције - 14. 10. 2024.
Датум завршетка акције - 13. 10. 2028.
Руководилац пројекта:
Др Денис Онинкс, Универзитет у Вагенингену, Холандија
Чланови акције из ИБИСС-а:
Др Лариса Илијин, Одељење за физиологију и биохемију инсеката, ИБИСС
Др Олга Радуловић, Одељење за физиологију биљака, ИБИСС
Др Мартин Распор, Одељење за физиологију биљака, ИБИСС
ИБИСС користи аналитичке "колачиће" (енг. "cookies") за анализу коришћења сајта у циљу унапређења корисничког искуства, кликом на "Прихватам" дајете сагласност за коришћење колачића.