др Смиља Тодоровић
Научни сарадник
др Смиља Тодоровић
ЕДУКАЦИЈА
2010-2019 – докторска теза, област: Неуронауке, Биолошки факултет, Универзитет у Београду, Србија (2 године породиљског одсуства). Назив дисертације: „Утицај дуготрајне дијеталне рестрикције на инсулински сигнални пут у мозгу пацова током старења“
2000-2009 – дипломирани биолог (студијски програм: Молекуларна биологија и физиологија, модул: Молекуларна неуробиологија), Биолошки факултет, Универзитет у Београду, Србија (просечна оцена 9.03/10)
ОБЛАСТ ИСТРАЖИВАЊА
Поље науке у ком је фокус мог истраживања је засновано на ефектима различитих нутритивних приступа, као што су дијетална рестрикција и ферментисана храна, на понашање и молекуларне промене током старења. Једна од главних амбиција мог истраживања је да испитам која врста хране, као и образац уноса хране је неопходан за здраво старење мозга. До сада сам открила да благотворно дејство дијаталне рестрикције на моторичке и когнитивне способности у великој мери зависи од времена њеног почетка и од дужине трајања током живота.
ПОЗИЦИЈЕ
Запослење:
Од 2010. до данас: Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ (ИБИСС), Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду
Истраживачка и академска звања:
Од 2020. до данас- научни сарадник
Менторства:
Ментор на докторским студијама
Од 2021. до данас: Нaслов: „Ефекат расола насталог ферментацијом купуса на оксидативни стрес и запаљенске процесе изазване липополисахаридом код Ц57БЛ/6 соја мишева". Анђелa Вукојевић, Универзитет у Београду/Биолошки факултет
ОСТАЛА ПРИЗНАЊА:
Од 2021. до данас: Ко-лидер Радне групе 3 у оквиру COST акције „Промоција иновација ферментисане хране (PIMENTO) CA20128“, и члан „Core Group“ PIMENTO акције
1. Од 2023. до данас: Рецензент за инострани часопис „Biofactors“ (ИФ:6.438), „Dose-Response“ (ИФ: 2.623), Mechanisms of Ageing and Development“ (ИФ:4.3)
2. Рецензент TEATIME COST акције
ЧЛАНСТВА У ДРУШТВИМА
1. Федерација европских неуронаука (FENS)
2. Друштво за неуронауке Србије (ДНС)