петак, 02 јун 2023 13:24

Награда "Златна пчела"

У уторак 24. маја, одржана је у Палати Словеније у Љубљани, трећа по реду свечана додела награда “Златна пчела” (Злата чебела) коју Република Словенија додељује као највише национално признање за допринос у очувању, заштити и промовисању пчела и других опрашивача. У конкуренцији од 12 пријављених кандидата из осам европских земаља, Комисија за награду је изабрала три најбоље пријаве: др Фани Хатјина из Грчке, Пау Енриц Serra Марин из Шпаније и др Слободан Давидовић из Србије.

serbhiwe nagradaЗа овогодишњег добитника једногласно је проглашен наш др Слободан Давидовић са пројектом SERBHIWE, а награду је уручила председница Ребублике Словеније др Наташа Пирц Мусар. Словеначка министрака пољопривреде, шумарства и прехране, председавајући комисије, истакла је у образложењу: “Победнички пројекат SERBHIWE истражује генетску варијабилност гајених и слободноживућих популација медоносних пчела у Србији. Анализе су показале да слободноживећа друштва медоносних пчела имају већу генетичку разноврсност, што указује на потребу промене пчеларске праксе, чиме би на одржив начин допринели побољшању способности медоносне пчеле да одговоре на изазове са којима се тренутно суочавају.“
Пројекат SERBHIWE је финансирао Фонд за науку у оквиру позива ПРОМИС, а чланови тима су др Слободан Давидовић (руководилац пројекта), др Марија Танасковић, др Александра Патенковић, Катарина Ерић и Павле Ерић, сарадници Одељења за генетику популација и екогенотоксикологију, Института за биолошка истраживања “Синиша Станковић, и проф. др Љубиша Станисављевић са Биолошког факултета, Универзитета у Београду.

 

 

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent