Globalni prehrambeni sistem suočava se sa ključnim izazovima: obezbeđivanje dovoljne količine visokokvalitetnih proteina, smanjenje uticaja na životnu sredinu i upravljanje otpadom i nusproizvodima. Određene vrste insekata mogu da iskoriste otpadne tokove i valorizuju nedovoljno upotrebljene industrijske nusproizvode. Kako je oko 70% proizvodnih troškova i 50% ekološkog opterećenja povezano sa proizvodnjom hrane za insekte, optimizacija ovog elementa je ključna za razvoj industrije insekata.
Razumevanje nutritivnih i dijetetskih potreba insekata smanjuje finansijske i ekološke troškove, dok povećava prinose. Na taj način se proizvodi visokokvalitetni protein, smanjuje se uticaj na životnu sredinu, a otpad postaje vredan resurs. Ipak, osnovno znanje o nutritivnoj fiziologiji insekata i dalje je fragmentisano, uprkos značajnom porastu istraživanja u poslednjih 15 godina. Većina studija fokusirala se na mali broj sastojaka, ostavljajući značajne praznine u razumevanju.
Ovaj projekat uspostavlja platformu za prikupljanje i sintezu postojećeg znanja iz akademskog i industrijskog sektora i njegovo javno deljenje. Ona prikazuje stanje nauke, identifikuje praznine i podstiče nove projekte unutar otvorene mreže. Kao most između primenjenih i fundamentalnih istraživanja, unapređuje kolektivno znanje i stvara prilike za inovacije i razvoj poslovanja.
Podaci o COST akciji
Broj ugovora - 040/24
Datum odobrenja - 17. 05. 2024.
Datum početka akcije - 14. 10. 2024.
Datum završetka akcije - 13. 10. 2028.
Rukovodilac projekta:
Dr Dennis Oonincx, Univerzitet u Wageningenu, Holandija
Članovi akcije iz IBISS-a:
Dr Larisa Ilijin, Odeljenje za fiziologiju i biohemiju insekata, IBISS
Dr Olga Radulović, Odeljenje za fiziologiju biljaka, IBISS
Dr Martin Raspor, Odeljenje za fiziologiju biljaka, IBISS
IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.