SearchSearch
Navigacija
Navigacija

Biblioteka

Programeri RCUB-a ugradili su alate za prikazivanje broja citata u Scopus-u i WoS-u za institucionalne repozitorijume koje oni uređuju. Ovi alati su dostupni i u našem RADaR-u.

Da li ste znali da su projekti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije integrisani u platformu Evropske komisije OpenAire?

Elsevier organizuje vebinar pod nazivom How to write a review article. Matt Pavlovich i Lindsey Drayton, urednici časopisa Cell Press Trends će iz perspektive urednika dati predloge i savete o tome kako planirati i struktuirati revijski članak i šta urednici očekuju da nađu u takvom članku.

Vebinar se održava 27. 6. 2019. u 15.00.

Informacije o vebinaru i registracija su dostupni OVDE.

OpenAIRE organizuje vebinar na temu otvorenog pristupa i otvorenih podataka u okviru H2020 projekata. Vebinar je namenjen istraživačima i koordinatorima projekata koji su novi u ovim vodama, ali su svi dobrodošli.

Vebinar se održava u sredu 12. 6. u 11.00, a informacije i registracija su na ovom linku: https://www.openaire.eu/item/webinars-h2020-policies-on-open-access-and-research-data

Ministratstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u julu prošle godine usvojilo Platformu za otvorenu nauku. Platforma je zasnovana na principima otvorene nauke Evropske komsije, odnosi se na sve učesnike u naučnoistraživačkoj delatnosti i rezultate istraživačkih projekata i programa koje finansira Ministarstvo. Otvorena nauka se realizuje kroz otvoren pristup naučnim publikacijama i otvoren pristup primarnim podacima. Instituti i univerziteti su u obavezi da usvoje platformu za otvorenu nauku. Na XVII redovnoj sednici Upravnog odbora IBISS 15.12.2017. godine usvojen je Pravilnik o institucionalnom repozitorijumu IBISS koji je u skaldu sa ovom platformom.

Elsevier je razvio sistem jedinstvene prijave (single sign-on) za sve svoje proizvode i na ovaj način pojednostavio pristup svojim proizvodima i uslugama. Neki od tih servisa su: TheLancet.com, Cell.com, Scopus, ScienceDirect, SciVal i Mendeley.

Elsevier organizuje besplatan vebinar pod nazivom How to turn your thesis into an article, u četvrtak, 22. feburara 2018. u 17.30 po našem vremenu.

Računarski centar Univerziteta u Beogradu organizovao je Malu video školu za ORCID koja je dostupna na sajtu RCUB-a za sve zainteresovane 24 časa dnevno.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je objavilo kategorizaciju domaćih naučnih časopisa koji nisu referisani u Web of Science i u Journal Citation Report za 2015. i 2016. godinu.

Izradu, održavanje i publikovanje bibliometrijskog izveštaja o časopisima za potrebe kategorizacije i rangiranja časopisa koji izlaze u Republici Srbiji Ministarstvo je u 2016. godini poverilo Matematičkom institutu SANU.

Problem pristupa naučnim člancima je dobro poznat našim istraživačima, ali i istraživačima nekih razvijenih zemalja. Od ove godine su npr. Nemačka, Peru i Tajvan raskinuli ugovore sa Elsevier-om što je nagnalo istraživače sa ovih prostora da pronalaze druge načine kako da dođu do željenog rada.

Strana 1 od 3
Obaveštenje o kolačićima

IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.