Peta godišnja konferencija Panbalkanske alijanse za prirodne proizvode i otkriće novih lekova (PANDA) održana je 22-23. oktobra 2024. godine u biblioteci Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju (IBISS), Univerziteta u Beogradu, uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.
Saradnici Natalija Jonić, dr Milica Lazarević, dr Bojan Jevtić i dr Đorđe Miljković, sa Odeljenja za imunologiju IBISS, održaće ciklus predavanja na Kolarcu tokom novembra meseca.
Za informacije o nazivima i vremenima održavanja predavanja kliknite ovde.
Predavač: dr Jelena Savić, Odeljenje za fiziologiju biljaka IBISS
Vreme: sreda, 6. novembar 2024. u 13.00
Mesto: Biblioteka IBISS
Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), osnovan je od strane Evropske unije kao nezavisno telo čiji je cilj jačanje konkurentnosti Evrope u sferi inovacija. Od oktobra meseca IBISS je postao član EIT sekcije Food, najveće svetske mreže kroz koju se generišu i razvijaju inovacije u proizvodnji hrane, poljoprivredi, istraživanju i promociji prirodnih proizvoda i srodnih tema. Sa tim u vezi definisana su i tri prioritetna pravca:
1. Healthier lives through food
2. Reducing risk for a fair and resilient food system
3. Net zero food system.
O EIT Food organizaciji, značaju partnerstva za IBISS i mogućim modelima finansiranja istraživanja, upoznaće vas članovi našeg EIT Food tima.
Utiske sa godišnje EIT Food konferencije, Next Bite 2024, nedavno održane u Rimu preneće nam dr Jelena Savić i dr Nina Devrnja.
Dr Ivana Budinski, viši naučni saradnik IBISS-a je ovogodišnja dobitnica Spallanzani nagrade koju dodeljuje severnoameričko društvo za istraživanje slepih miševa (North American Society for Bat Research), a koja omogućuje istaknutim istraživačima slepih miševa van Severne Amerike da učestvuju na North American Symposium for Bat Research (NASBR). Kao dobitnica nagrade, Ivana je bila pozvana da prezentuje svoja istraživanja na 52. NASBR, održanom prošle nedelje u Gvadalahari u Meksiku.
IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.