četvrtak, 18 april 2024 17:06

Održano otvaranje izložbe "Vodozemci smederevskog kraja" u Muzeju u Smederevu

Održano je svečano otvaranje izložbe "Vodozemci smederevskog kraja" autora dr Aleksandra Uroševića, višeg naučnog saradnika Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković, i dr Gordane Paunović, muzejski savetnik Muzeja u Smederevu, 12. aprila 2024. godine. 

Plakat vodozemci smederevskog krajaIzložba predstavlja svojevrsnu rekapitulaciju istraživanja vodozemaca na području Smedereva, koja traju više od 75 godina. Rezultat je više od tri godine intenzivnog terenskog rada na pronalaženju i kartiranju vodozemaca.
Na otvaranju izložbe, govorili su direktorka Muzeja u Smederevu, Tatjana Gačpar, autori izložbe, dr Ana Ivanović, redovni profesor Biološkog fakulteta univerziteta u Beogradu, dr Dragana Đurić, Muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i dr Tanja Vukov, naučni savetnik i predsednik Naučnog veća Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković. Istaknut je značaj ovakvih izložbi i muzejskih zbirki, ugroženost vodozemaca na području Srbije i globalno kao i potreba da više vrednujemo kulturu, istoriju, umetnost, ali i nauku i istraživanja.
Interesovanje za otvaranje izožbe bilo je veliko a posebnu pažnju privukle su diorame – rekonstrukcije šumskog i barskog ekosistema sa modelima vodozemaca u prirodnoj veličini. Izložba će biti otvorena do 14. juna, 2024 godine, i do tada ćete moći da vidite, i čujete trinaest vrsta vodozemaca koji naseljavaju smederevski kraj.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent