Panbalkanska alijansa za prirodne proizvode i otkriće novih lekova - PANDA

(Pan-Balkan Alliance of Natural Products and Drug Discovery Associations)

Inspirisani inicijativom "Jedan pojas, jedan put", tokom Drugog Balkansko-Kineskog mini-simpozijuma o prirodnim proizvodima i otkriću novih lekova, održanog 11-13. aprila 2019. godine u Beogradu, Srbija. Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“—Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju (IBISS), Univerziteta u Beogradu i Šangajski institut Materia Medica (SIMM), Kineska akademija nauka pokrenuli su osnivanje Panbalkanske alijanse za prirodne proizvode i otkriće novih lekova (PANDA).

Za promovisanje uzajamnog razvoja i beneficija, formalno je osnovana PANDA na međunarodnom simpozijumu nauke i tehnologije „Belt and Road International Symposium of Science and Technology Innovation“, 26. septembra 2019. godine u Šangaju, Kina. Danas alijansa ima 14 predstavnika, iz Narodne Republike Kine i iz različitih evropskih zemalja. Otvorena su dva PANDA sekretarijata, u Šangaju 2019. godine i Beogradu 2020. godine.

Predstavljamo nevladin, neprofitni, otvoreni, međunarodni naučni savez, sa ciljem da promovišemo:

  • Mnogobrojne akademske razmene između članova alijanse;
  • Uzajamni razvoj prirodnih proizvoda i dobijanje novih lekova zasnovanih na prirodnim resursima ovih zemalja i bezbednost hrane;
  • Programe za razvijanje talentovanih saradnika između različitih organizacija u alijansi;
  • Sposobnost inovacija u nauci i tehnologiji kroz zajedničke prijave za finansiranje istraživanja.

Tehnički sekretar: Nađa Hadžimurtović, email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
PANDA sekretarijat Šangaj email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent