utorak, 01 novembar 2022 09:26

Napredni kurs "Molecular Targets for Anti-aging Interventions"

Nakon dve godine odlaganja uzrokovanih Covid-19 pandemijom, u periodu 26. 9 - 01. 10. 2022. na ostrvu Speta u Grčkoj održan je napredni kurs "Molecular Targets for Anti-aging Interventions" pod zajedničkim pokroviteljstvom FEBS-a i IUBMB-a. Ovo je prvi takav kurs dodeljen Srbiji, a glavni organizator je bila dr Aleksandra Mladenović sa Odeljenja za neurobiologiju IBISS-a.

Kurs je bio namenjen prevashodno studentima završne godine doktorskih studija, kao i mlađim naučnim saradnicima, a tematski je pokrio različite oblasti starenja, počev od osnovnih molekularnih mehanizama uključenih u proces starenja, pa do intervencija koje mogu odložiti starenje i starosno-spregnute bolesti.

Predavači su bili eminentni stručnjaci iz oblasti starenja, a kurs je okupio učesnike iz Evrope, Azije i USA, ukupno njih 54. Zahvaljujući IUBMB stipendijama 6 srpskih učesnika je boravilo na Speti, dok su IBISS i resorno Ministartsvo finansijski pomogli učešće istraživača sa IBISS-a, koji su na kursu učestvovali kao predavači i učesnici okruglih stolova (dr Aleksandra Mladenović, dr Selma Kanazir i dr Smilja Todorović), sa oralnim prezentacijama (Milica Prvulović) ili posterima (Anđela Vukojević, Milena Jović i Valentina Simeunović).

Tri najbolja studentska postera su dobila novčane nagrade, a među nagrađenima je bila i IBISS-ova mlada doktorantkinja Anđela Vukojević, koja je po izboru svih učesnika osvojila prvu nagradu dodeljenu od strane časopisa IUBMB Life.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent