sreda, 25 oktobar 2023 14:06

Orbitrap Exploris 120 Maseni spektrometar

Na institut je stigao novi tečno-maseni spektrometar (UHPLC-Orbitrap Exploris 120). Obuka za rad na uredjaju je održana u oktobru od strane firme Analysis. U prvom krugu obuke prisustvovalo je 7 saradnika sa Odeljenja fiziologiju biljaka IBISS-a.

UHPLC-Orbitrap Exploris 120 je moćna analitička tehnika koja se koristi za odvajanje, identifikaciju i kvantifikaciju nepoznatih i poznatih jedinjenja, kao i za razjašnjavanje strukture različitih molekula. Ovaj uredjaj se može primeniti u širokom spektru sektora uključujući biotehnologiju, praćenje životne sredine, preradu hrane i farmaceutsku, agrohemijsku i kozmetičku industriju. Zajedno sa ovim LC/MS uredjajem se isporučuje „Compound Discoverer“ programski paket.

Ovaj uredjaj se primenjuje pri detaljnoj hemijskoj analizi metabolita biljaka i životinja (organskih kislina, polifenola, lipida, sterodnih hormona, masnih kiselina, vitamina, aminokiselina i dr), kao i za ciljanu („targeted“) i neciljanu („untargeted“) analizu širokog spektra uzoraka životne sredine – od vazduha i zemljišta do otpadnih voda, mulja i vode za piće, sedimenata, zagađivača hrane i životne sredine (pesticidi, herbicidi, kao što su hlorfenoli i fenoksialkalne kiseline), u prehrambenoj industriji za otkrivanje zagađivača u tragovima ( npr. ostaci pesticida iz useva i životinjskih lekove koji dospevaju u mesne proizvode).

Compound Discoverer softverska platforma transformiše podatke o malim molekulima (iz malih ili velikih kolekcija podataka) u poznata jedinjenja i molekulske mreže interakcija. Softer nudi spektar naprednih alata za obradu podataka sa poznatim prekursorima, kao i rad sa nepoznatim jedinjenjima.

 

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent