petak, 23 februar 2024 10:30

IBISS je dobio projekat u okviru poziva HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01

Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković" je dobio projekat u okviru poziva HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01, rukovodilac projekta ReFocuS FLOW je dr Jasmina Nestorović Živković sa Odeljenja za fiziologiju biljaka.

Projekat ReFocuS FLOW ima za cilj da proširi svest građana o tome zašto su istraživanja i inovacije važni za zajednicu dovodeći istraživače u fokus šire javnosti. Prateći trendove i smernice EU i Uneska, sve aktivnosti projekta će pratiti Zeleni dogovor i misije EU kao najhitnije izazove sa kojima se moderna civilizacija suočava, prateći jasne i vremenski ograničene odrednice kako bi ponudile rešenja za ove važna pitanja. Posebna pažnja biće posvećena podizanju svesti građana da moraju da preuzmu inicijativu za postizanje postavljenih ciljeva.

Tema za 2024. godinu „Tok znanja“ biće fokusirana na definisanje problema sa kojima se suočava naša planeta i društvo, na upoznavanje građana sa misijama EU, na podizanje njihove svesti da samo zajedno istraživači, građani, industrija, lokalne i regionalne vlasti, uz pomoć tokova znanja, treba da rade na uspešnom ispunjavanju misija EU.

Tema za 2025. godinu sa temom „Tok ljudi“ ponudiće građanima konkretna rešenja za postizanje izazovnih, ali ostvarivih ciljeva prikazivanjem uspešnih rezultata i tekućeg napretka postojećih misija EU. Planirano je da se aktivnosti sprovode od glavnog grada i većih gradova do manjih mesta i ruralnih područja Srbije. Kroz popularne formate na javnim mestima pokazaćemo građanima da su naučna istraživanja i inovacije dizajnirani za sve i da zajedno možemo da stvorimo Evropu sa klimatski neutralnim gradovima, da zadržimo čistu vodu, zdravo zemljište i hranu za sadašnje i buduće generacije.

Ostali učesnici na projektu su i dr Milica Milutinović, dr Marija Rajičić, Katarina Hočevar, dr Maja Raković, dr Jelena Đuknić, dr Jovana Rajić, dr Bojana Mićić, Dr Branislav Šiler. U Konzorcijumu se pored IBISS-a nalaze i PMF Niš, Univerzitet u Kragujevcu i Centar za promociju nauke.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent